Vi lever i en filterboble

Vi lever i en filterboble

I mitt forrige innlegg nevnte jeg hvordan Tise som delingsplattform benytter seg av filtreringssystemer for at brukeren skal kunne finne frem til akkurat det produktet de ser etter. Det er vanlig for mange nettbaserte mediebedrifter å gi oss anbefaling til ting vi kan like, og dette er ofte til nytte for oss. Ved at vi gang på gang får disse anbefalingene, og når mer og mer informasjon blir samlet opp om oss, vil dette kunne ha en negativ effekt.

I dette innlegget vil jeg redegjøre kort om fenomenene «Filterbobler» og «Ekkokammere», og til slutt nevne noen konsekvenser med disse når det kommer til politikk og digital markedsføring.

Vi lever i vår egen filterboble

Det at bedrifter skreddersyr sine tjenester slik at de får samlet informasjon om brukeren er ikke noe nytt, og er en vanlig metode for å få solgt varer. Men hva med når denne informasjonen blir brukt for å styre vår tilgang til informasjon? Er det internett som bestemmer hva vi skal se?

I følge SNL defineres filterboble som «En systematisk, individuelt tilpasset avgrensning av informasjon og opplevelser på internett som kan føre til ensretting og stagnasjon hos enkeltbrukere eller grupper».

Det er algoritmer på nettsidene som gjør dette mulig, og basert på informasjonen om brukeren, vil man kun bli presentert for informasjon som stemmer med sine egne synspunkter, og blir dermed isolert fra annen informasjon, og vi forsvinner inn i vår egen lille filterboble.

Image for post

Jeg vil tro at de fleste synes det er en fordel dersom man skal handle på nett at disse algoritmene skreddersyr informasjon for deg, slik at du slipper å bla det gjennom mye du uansett ikke er interessert i. Det er egentlig bare veldig deilig å slippe å ta inn unødvendig informasjon noen ganger, men hva med når det kommer til litt mer personlige ting enn bare klær?

Jeg tror ikke jeg er den eneste som bruker Google til alt, men allikevel ønsker jeg å være åpen for meninger som er annerledes enn mine egne. Dersom disse algoritmene filtrerer vekk informasjon jeg egentlig «burde vite», vil det kunne føre til at jeg rett og slett ikke vet om noe annet fordi nettet har bestemt det slik.

Det at to forskjellige personer kan søke opp akkurat det samme på Google og få to helt forskjellige søkeresultater viser hvor tydelig denne filtreringen er og hvor lett det er å bli låst ved sine egne tanker. Til slutt vil man kanskje også tenke at alle også tenker som en selv?

Dette er spesielt synlig ved ekkokammer-effekten som jeg skal gå nærmere inn på.

Ekkokammere

Begrepet ekkokammer blir brukt om en situasjon hvor informasjon, ideer eller oppfatninger blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon innenfor en avgrenset gruppe. 

Dermed vil man kanskje tro at alle tenker likt som meg? Man oppsøker helst de som er like oss selv, og dersom noen mener noe som du selv er uenig i, så  vil denne informasjonen være lett å dytte vekk. Følelsen av fellesskap er viktig for mennesket og vi vil automatisk fokusere på de som mener det samme som oss, noe som på en måte kan være en bra ting, men når det kommer til de negative konsekvensene av denne effekten, så kan man se en uheldig utvikling, og dette er ekstra tydelig innenfor politikk.

Trump og hans egne boble

Et tydelig eksempel er Trump i sin egen filterboble, der har via Twitter har skapt sitt eget ekkokammer.  Trump var en av de i verden med flest følgere på Twitter (før han nylig ble utestengt fra Twitter) og mange av utsagnene hans har fått mye oppmerksomhet. Til tross for at han hadde mange titalls millioner følgere på sin profil, så fulgte han selv kun noen få, nemlig de som tydelig er enige med han, og som trofast delte hans meninger med omverden. Når synspunkter blir spredd på denne måten, og mennesker stadig blir eksponert for det samme er det lett å tro at dette er det riktige. Jo sikrere vi er på det vi mener er rett, jo mindre villige er vi til å utforske muligheten for om vi har tatt feil.

Det at Trump har mye makt via Twitter viste seg tydelig da Trump-tilhengere stormet den amerikanse kongressen den 6 Januar 2021 da valgresultatet skulle godkjennes.  Fem personer døde, og flere mener at det var presidenten som oppildnet dem.  Twitter tok etter dette, og etter tidligere advarsler avgjørelsen om at Trump skal bli permanent utestengt fra Twitter, da flere av hans innlegg kan inspirere til voldshandlinger.

Twitter permanently suspends Trump's account

Eksemplene over viser hvor betatt mennesker kan bli av sin egen virkelighet, og det kan gå helt til det punktet at det ender i voldshandlinger.

Konsekvenser ved digital markedsføring

Som nevnt ovenfor så kan effekten ved anbefalingsalgoritmer være positivt, spesielt for brukeren da man enklere kan slippe mye scrolling, og få forslag til hva som passer oss best. Algoritmene kan styre slik at brukeren kun får ads fra merkevarer de liker eller innenfor spesifikke områder som de tidligere har vist interesse for. Ved bruk av all den informasjonen man kan samle, vil det ha en stor fordel for markedsførere når man skal selge sine produkter eller tjenester.

Allikevel vil det kanskje gjøre det vanskeligere å bli lagt merke til ved digital markedsføring. Det at hver enkelt lever i sin egen filterboble gjør det mer vanskelig å være åpen for nye ting. Det er en mye konkurranse, og annonsører som ikke er like kjent med disse algoritmene kan bli sortert bort fra brukerne. Siden annonsen kanskje ikke blir sett på som relevant av algoritmene i forhold til informasjonen de har om brukeren, så vil annonsen skyves unna og aldri bli presentert for brukeren.

Brukeren kan være tryggere med en spesifikk merkevare, og derfor være skeptisk til å teste ut noe annet. I tillegg til at de kan være lite åpne for nye forslag som potensielt kunne vært noe for dem.

Det vil derfor være viktig for digitale markedsførere å gjøre seg synlig, og ikke bli sortert bort. Man er nødt til å komme seg inn i filterboblen. Dette kan man gjøre ved bruk av søkeoptimalisering også kalt SEO, og søkemotormarkedsføring (SEM), der man ved bruk av disse metodene oppnår bedre synlighet på resultatsidene.

Oppsummering

Det er mye positivt ved å ta i bruk anbefalingsalgoritmer, men dette fører også med seg de mer uheldige effektene med Filterbobler og ekkokammere som vi ser tydelig blant annet i politikken. Det er spesielt viktig som digital markedsfører å sørge for at innholdet ikke blir «filtrert bort», men dersom du gjør deg kjent med ulike metoder for å oppnå synlighet, vil det åpne opp for skreddersydd markedsføring.

-Silje Søhoel

Kilder:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-42187596

https://snl.no/filterboble

https://ndla.no/nb/subject:14/topic:1:185993/resource:1:107782?filters=urn:filter:80f10045-2faa-4f6f-be0f-4c7ec9618186

https://www.tv2.no/a/11881757/

https://www.idium.no/b/seo-og-betalt-soek-best-sammen

Bilder:

https://www.kiro7.com/news/trending/twitter-permanently-suspends-trumps-account/GCKMQVICUZFFNLELJQSSXPKU2U/

https://medium.com/@Megaphone/the-myths-of-the-social-media-bubble-and-echo-chamber-89b05474262c

One thought on “Vi lever i en filterboble

  1. Hei Silje!

    Flott innlegg 🙂 Du har med mange gode eksempler, redegjør godt for hva filterbobler og ekkokammer er, samt viser til kilder. Fint at du også innledningsvis trekker frem et tidligere innlegg du har skrevet og ser dette temaet i sammenheng med digital markedsføring!

    Fortsett med det gode arbeidet 🙂 Godt jobbet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.