Plattformtjenesten Tise

Plattformtjenesten Tise

I dette innlegget skal jeg ta for meg en norsk plattformtjeneste, og har derfor valgt appen Tise. Jeg vil fortelle litt om hvordan Tise fungerer, kort om hva ulike transaksjonskostnader og hva plattformen gjør for å senke disse kostnadene for brukerne.

Tise som plattform og hvordan Tise fungerer

Tise er en norsk gratis-app for salg av spesielt brukte klær og interiør. Den ble startet av Eirik Frøyland Rime og Axel Franck Næss i 2014 og lanser i februar 2016. Forretningsideen er «Utvikle en sosial tjeneste som gjør kjøp og salg av brukte klær til noe morsomt og inspirerende å drive med».

Mange kjenner assosierer kanskje appen mest med Jenny Skavlan, som ble Creative Director for appen i 2016 og som virkelig har fått fokus mot det å minske forbruk. På 3,5 år har de klart å få over 800 000 brukere på sin app.

Tanken bak Appen er at den skulle være like brukervennlig som Finn.no, og like estetisk og sosial som Instagram. Dette vil jeg si at de har fått til, og jeg tar i bruk denne appen mye selv.

Appen er veldig lik Instagram og er enkel å forstå. Man kan enten søke seg frem til noe man trenger, eller du kan ta i bruk de ferdig inndelte kategoriene som finnes. Disse inneholder alt fra klær, interiør, vintage, designerplagg til eiendom og mye mer, alt ettersom hva som er det «nye» på det tidspunktet.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Skjermbilde fra appen av ulike kategorier

Du lager selv en profil der du kan legge ut det du måtte ønske, i tillegg til å kunne legge ut og etterspørre ting du ønsker å kjøpe. Du bruker din bruker til å kjøpe, selge og til å kommunisere med andre brukere, gi bud, følge andre og like innlegg.

Det er flere som har tatt i bruk denne plattformen som en måte å inspirere på, og legger mye tid i å lage en fin og inspirerende profil.

Appen tar også klessvinn på alvor, og retter fokus direkte mot produsentene, slik at ulike merkevarer kan selge sine vareprøver via Tise, som ikke lar seg selge gjennom andre kanaler.

Appen er også tydelig på å gjøre det klart for brukere hvor mye CO2 de sparer ved å kjøpe og selge brukt, og dette ser man ved at man samler «Tise cash», som senere kan benyttes til ulike tilbud og konkurranser som finnes under «Cash Store» i appen.

Hvem er brukere og aktører?

Kundene/brukerne er ofte privatpersoner og er store aktører for Tise, både ved at de kjøper og selger.

Som nevnt ovenfor har appen en egen kategori kalt «Cash Store», og her er flere aktører involvert. Det at du selger ting på Tise og samler opp poeng, vil feks kunne brukes til goder fra ulike aktører som Storytel, SF kino og mange fler.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Skjermbilde fra appen inne på «Cash Store»

Ulike transaksjonskostnader og hva Tise gjør for å senke disse

I sin bok «Nettverksøkonomi» skriver Arne Krokan at når det kommer til anskaffelse av produkter og tjenester, innebærer det alltid en viss transaksjonskostnad. Det kan forstås som de ressursene man bruker når man gjennomfører et salg eller et kjøp.

Arne deler transaksjonskostnadene inn i 6 typer som alle kan innvirke på valgene våre.

Søkekostnader

Handler om å finne fram til alle eller de mest aktuelle alternativene. For de som tar i bruk appen vil tid være en viktig ressurs, og man ønsker ikke å sitte og bla igjennom de tingene som er lite interresante for deg, det må være enkelt og så tidsbesparende som mulig. Som vist over er det veldig enkelt for brukerene av appen å finne frem, både ved frisøk og ved mange ferdig inndelte kategorier. Du kan selv velge i hvilken prisklasse du ønsker å kjøpe, hvilken størrelse på sko osv. I tillegg har alle hver sin profil, der man ser fort hvilken stil noen har, og om dette er noe man selv også liker. Når man da finner et plagg hos en person med den stilen du liker, så er det veldig lett å gå rett inn på deres profil og ha muligheten til å gjøre flere kupp fra samme person.

Informasjonskostnader

Handler om å skaffe seg aktuell informasjon om de ulike alternativene. På appen er man nødt til å filtrere når man legger ut noe til salgs, og vet brukeren hva de skal ha, så kan man enkelt gå etter disse ferdigfiltrerte boksene. Eksempler på dette er ulike kategorier for klær, der man videre velger størrelse, pris, område osv. Det er vanlig når man oppretter en annonse på Tise, at man skriver litt kort info om produktets tilstand, men dersom kjøper har flere spørsmål kan man bare sende en melding i chat. Tise har gjort det veldig enkelt ved å ha laget noen ferdigformulerte setninger man kan velge å sende, og dermed slippe å skrive selv om det er et type spørsmål som ofte stilles. Eksempler på dette er «Hei ønsker å møte denne, kan vi møtes?», «Hei hvordan er denne i størrelsen?». Dette er tidsbesparende for den som bruker appen, og et eksempel på hvordan Tise gjør det lettere for brukeren å få den informasjonen de ønsker.

Forhandlingskostnader

Skal vise oss hvilke leveransevilkår vi må forholde oss til. I og med at Tise er en gjenbruks-app, vil det ofte være rom for forhandlinger om pris og annet. Tise gjør dette enklere ved at man i annonsen allerede har spesifisert pris og leveringsmetode, om du ønsker å møtes eller om du kan sende. Det vil også være enkelt å sammenligne priser ved å søke opp det aktuelle produktet.

Beslutningskostnader

Etter du vet hva leveransevilkårene er, er det på tide å fatte en beslutning. Til tross for at du forhandler med ukjente, har Tise lagt det opp slik at man kan ta i bruk «Safe payment», som sikrer at du får varen, og at selgeren får pengene. Tanken på en trygg handel som Tise fremmer, vil gjøre det enklere å fatte en beslutning.

Evaluerings-eller undersøkelseskostnader

Handler om de ressursene man bruker for å evaluere eller gi tilbakemelding på sitt kjøp eller salg. Er man fornøyd med varen? hvor enkelt det var å sende? Det er mulig å evaluere den du kjøpte fra, for så å gi dem en score. Du blir sett på som en troverdig og god selger dersom du har høy score, noe som skaper en trygghet for andre ved senere anledninger.

Tvangskostnader

Fremkommer dersom vi må bruke ressurser på å endre handelen. Dersom man ikke har fått det man skal eller det har skjedd noe feil ved kjøpet, kan man få hjelp av Tise brukerstøtte dersom man har benyttet seg av SafePayment. Tise tilbyr denne hjelpen for å gjøre det enklest mulig for kjøperen, da det er mer omfattende å klage ved kjøp av brukte produkter.

Jeg tar selv ofte i bruk Tise, og synes appen løser mange av disse transaksjonskostandene på en god måte, både ved å ha et ryddig oppsett, og ved å gjøre det enkelt for brukeren å handle brukt på en trygg måte.

-Silje Søhoel

Kilder:

https://baerekraft.ungdomsbedrift.no/tise

https://tise.com/

https://www.krokan.com/arne/

Krokan, Arne. 2015. Det friksjonsfrie samfunn- Om utvikling av nye digitale tjenester 1.utg. Oslo: Cappelen Damm

One thought on “Plattformtjenesten Tise

  1. Hei Silje!

    Flott innlegg 🙂 Du forklarer godt, og har med gode eksempler. Du viser at du forstår hva transaksjonskostnader er og har sitert pensum. Flott! Du har tekststruktur på plass og har skrevet rikelig med tekst – fortsett sånn 🙂

    Jeg anbefaler at du bruker hyperlinking mer konsekvent. Du har hyperlinket til Arne sin blogg, men bruk gjerne hyperlinking til de kildene som du har sitert nederst i den komplette kildelisten, som for eksempel der du har skrevet om Co2-utslipp.

    Godt jobbet 🙂 Jeg gleder meg til å følge deg videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.